2019.08.17 - 2019.08.25-ig a csomagfeladás szünetel. Megértésüket köszönjük.
Menü

Blog

Gondolatok nőnap közeledtével

Gondolatok nőnap közeledtével

Az ajándékozás

Az ajándék évezredek óta létezik, de ritkán gondolkodunk el azon, hogy mi is az ajándékozás lényege valójában. Leginkább bizonyos ünnepekkor ajándékozunk és elvárjuk, hogy az ajándék visszatérjen hozzánk valamilyen formában. Ez a folyamat régebbi, mint gondolnánk. Különböző kontinenseken és országoknál eltérő ajándékozási szokások vannak. Mást jelképeznek a tárgyak.

Az ajándékozás szokása mögött számtalan izgalmas pszichológiai folyamat is meghúzódik, az ajándékválasztás így egyszerre tekinthető művészetnek és tudománynak. Ha igazi ajándékkal szeretnénk kedveskedni a másiknak, akkor arra időt és energiát, figyelmet kell fordítanunk. Néha észrevétlenül is úgy választjuk ki az ajándékot, hogy a saját magunk vágyait teljesítjük vele. 

Valakinek teljes és önfeledt örömöt okozni úgy lehet, ha ismerjük jól a személyt, akinek ajándékozni szeretnénk. Ha tudjuk mit szeret, és látjuk, hogy mi tetszik neki, akkor nincs nehéz dolgunk. 

Az ajándékozás lélektana

Több kutatás eredménye is azt mutatja, hogy az ajándékozás boldogabbá tesz. 

És nemcsak az lesz boldogabb, akit megajándékoznak. Örömet okozni jó érzés. 

A National Institutes of Health idegtudománnyal foglalkozó kutatói megállapították, hogy az ajándék “beszerzési és átadási” folyamat eredményeképpen megnő a szervezetünk dopamin szintje, és aktiválódnak az agyunk örömmel kapcsolatos részei. Így a boldogságérzet kétoldalon is növekszik.  

Bizonyára sokan olvastátok Gary Chapman világhírű könyvét, ahol az 5 szeretetnyelv egyike az ajándékozás. Az ajándékozás nyelvét beszélő attól a szeretettől, gondoskodástól és erőfeszítéstől érzi magát különlegesnek, ami az ajándékozás mögött rejlik. Az ilyen típusú ember számára a tökéletes ajándék és gesztus arról árulkodik, hogy a másik tudomást vesz róla, törődik vele, sőt annyira értékeli, hogy az ajándékozás minden fáradságát és áldozatát vállalja érte. Egy elfelejtett születésnap vagy gyorsan és gondatlanul megválasztott ajándék katasztrofális kimenetellel bírhat – ahogyan a mindennapi gesztusok hiánya is ugyanezt eredményezheti. Az ajándék a másik szeretetének és odaadásának gyönyörű, szívből jövő jelképe.

Kinek mit érdemes ajándékozni?

Hölgyeknek virágot ajándékozni mindig jó ötlet. Nőnap közeledtével érdemes elgondolkodni, hogy kinek milyen ajándékot lenne jó ajándékozni. A virágdobozok és virágcsokrok összeállításánál ügyelnünk kell arra, hogy a virágoknak – a régi hagyományok szerint is – színüktől és fajtájuktól függően számtalan különféle szimbolikus jelentést hordoznak magukban.

Érdemes előre tájékozódni, hogy kinek milyen virágot jó ajándékozni, mert ha valaki tájékozottabb nálunk, akkor akár rosszul is elsülhet a legnagyobb igyekezetünk is. Fontos tisztában lenni a legfontosabb szabályokkal, amelyek mind a szakmai, mind a magánéletben hasznunkra válhatnak.

Virágot elsősorban hölgyeknek szokás ajándékozni, de ma már egyre gyakoribb, hogy különböző alkalmakkor férfiaknak is virágdobozba rejtve adják át az egyéb ajándékokat. Ez a szokás nálunk most kezdett elterjedni, külföldön már évek óta szokás.

Nőknél érdemes figyelembe, hogy hány éves embernek ajándékozunk, valamint azt, hogy milyen kapcsolatban vagyunk egymással. A piros rózsa jelentését szinte mindenki ismeri: a szerelem és a házastársi kapcsolat szimbóluma, ezért munkakapcsolatban nem ideális választás, mert könnyen vezethet félreértésekhez. Romantikus jelentése miatt ugyancsak nem illik élénk, főleg vörös színű virágot adni fiatal lányoknak; számukra a pasztell, valamint a rózsaszínű virágok a legalkalmasabbak. A hagyományok szerint egyes színekhez erkölcsi fogalmak társulnak, így a vörös a szerelmet, a sárga az irigységet, a kék a hűséget, míg a fehér a tisztaságot szimbolizálja.

Nőnap

Ma már elsősorban apróbb ajándékokkal, virággal kedveskednek a nőknek nőnapon, és csak viszonylag kevesen tudják, hogy miről is szól valójában ez a nap, ahogyan azt is, hogy miért nyilvánította hivatalos ünneppé március 8-át, a nemzetközi nőnapot az ENSZ közgyűlés 1977-ben. A nemzetközi nőnapon eredetileg a nők egyenlő jogait ünnepeljük.

Nőnap jelzi, hogy kopogtat a tavasz, így a legjobb választás a tavaszi virág. Ha vegyes színű virágdobozzal szeretnétek megajándékozni a hozzátok közel álló hölgyeket, akkor ügyeljetek arra, hogy ne válasszatok egymástól elütő színeket. Ha vörös színű virágokat is tartalmaz a virágdoboz, akkor a vörös virágok száma legyen kevesebb a más színűeknél.

Nőnapkor a tavaszi virágok szezonja van, így a legjobb választás valamilyen vidám, színes virágdoboz. Jó választás egy-egy különleges virágból készített egyedi ajándékot rejtő Bloom for You virágdoboz is!

„Nincs tökéletes virág, mert minden virág tökéletes.” - A szándék és a szeretet a lényeg, a virág csak segít abban, hogy másoknak is láthatóvá és érezhetővé váljon!

Vissza a bloghoz

#bloomforyou

❤
❤❤
❤

Készíts Te is Bloom for You kreációkat!

Jelentkezz Bloom for You viszonteladónak!

Kövesd nyomon a legújabb kreációkat!

Bejelentkezés

Elfelejtetted a jelszavad? Ide kattintva kérhetsz újat.

Regisztráció virágboltoknak

Már regisztráltál?

Elfelejtetted a jelszavad?

Kérlek, add meg az email címed, amivel regisztráltál, és elküldjük a további teendőket az új jelszó létrehozásához.