2019.08.17 - 2019.08.25-ig a csomagfeladás szünetel. Megértésüket köszönjük.
Menü

Blog

5 jeles februári nap, amikor virágot ajándékozhatunk

5 jeles februári nap, amikor virágot ajándékozhatunk

Virágot ajándékozni mindig jó választás. Összegyűjtöttük nektek, hogy februárban milyen névnapokra és egyéb ünnepi alkalmakra számíthatunk, és ezekhez a napokhoz pár érdekességet is megosztunk veletek, természetesen a teljesség igénye nélkül. Február, a böjt időszaka. Túl vagyunk a karácsonyi forgatag kipihenésén, egy hosszú januárral a hátunk mögött vágunk neki a rövid februárnak.

 A tavasz közeledését még nem nagyon érezzük. Ha kinézünk az ablakon, akkor is minden szürke, az időjárás nem emeli a hangulatunkat. Ezért különösen fontos, hogy az ünnepnapokat megszínesítsük akár élménnyel, akár apró dolgokkal. A virág tökéletes ötlet ebben az időszakban is, mert egy-egy színes virággal boldogabbá tehetünk másokat, kiszínezhetjük vele a szürke hétköznapokat . A színes virágok melegséget, tavaszt varázsolnak az otthonokba és a lelkekbe.


Február 3. - Balázs napja

Balázs napon, férfiaknak is jó ötlet virágdobozt ajándékozni, mert el lehet rejteni benne ajándékokat, desszertet vagy alkoholt. A Balázs név nagyon gyakori Magyarországon. A 16-17. században a Balázs név rendkívül elterjedt volt, népszerűsége aztán annyira lecsökkent, hogy száz évvel ezelőtt ezer férfiból talán egyet, kettőt, ha Balázsnak hívtak. Az 1980-as évektől aztán ismét népszerűvé vált, ma is a tíz leggyakoribb férfinév egyike. 

Szent Balázs püspököt már a 6. században mindenfajta torokbetegség gyógyítójának tartották, innen ered a balázsolás néphagyománya. Legendája szerint megmentette egy özvezasszony fiát, aki halszálkát nyelt. Balázs-járás alkalmával a tanító tanítványaival járta sorra a falut, majd később már csak a fiúk jártak házról házra, elmondták éneküket, kösztésüket ezután ajándékot kaptak, ez a tanítót illette.


Február 6. - Dorottya napja

A népi időjóslásban Dorottya napja fontos, mert azt tartja a néphit, hogyha Dorottya-napkor fagy van, akkor Julianna napjára (február 16.) megenyhül az idő. Így kíváncsian várhatjuk, hogy milyen időjárás lesz Dorottya napján. Görög eredetű név, Isten ajándéka jelentéssel. A kilencvenes években szórványosan fordult elő, jelenleg a 95. legnépszerűbb női név Magyarországon. 

Az általatok ismert Dorottyáknak ajándékozhattok olyan virágdobozt, ami a személyiségükhöz közel áll. A Dorottya nevet viselők általában szeretik a szabad és független életet, a közösségekben csak önmagát akarja megvalósítani. Érzelmek terén nem tűr korlátokat, így bármilyen színkombinációval meglephetitek. Nyitott a modern dolgok irányába, de elfogadja a hagyományos ajándékokat is.


Február 14. - Bálint napja

Február 14-én ünnepeljük az egyre népszerű, de még mindig sokakat megosztó Valentin-napot. Az Európa-szerte kedvelt nap, több mint a szerelem, a szerelmesek ünnepe. A szeretetről és a barátságról szól és egyben egy tavaszváró esemény is. Ha különleges ajándékkal szeretnél kedveskedni ezen a napon, akkor bármilyen üzenetet és ajándéktárgyat elrejthetsz egy Bloom for You virágdobozban. Garantáltan a tiéd lesz az egyik legmenőbb Bálint-napi ajándék. 

Tudtátok, hogy Valentin magyar megfelelője a Bálint? A szerelem ünnepének mai elnevezése egy római pap, Szent Valentin (magyarul Szent Bálint) nevéhez fűződik. Szent Valentin állítólag Időszámításunk szerint 269 vagy 270 február 14.-én halt mártírhalált, pont azon a napon, amikor a pogány szerelmi sorsjátékokat is tartották.

A történet egy másik változata alapján, Szent Valentint Claudius császár börtönöztette be. A császár megtiltotta, hogy a fiatal férfiak házasodjanak, úgy gondolta ugyanis, hogy a nőtlen férfiakból jobb katonák válnak. A császári tiltás ellenére azonban Valentin keresztény szokás szerint összeadta a fiatalokat.

A legenda egy kiegészítése szerint Szent Valentin rabsága alatt összebarátkozott a börtönőr vak lányával, akinek csodás módon visszaadta látását. Kivégzése napján, február 14-én búcsúlevelet hagyott a lánynak, amelyet így írt alá: “A te Valentinodtól”

Bár a mártírhalált halt papot hivatalosan nem avatták szentté, a pápa 496-ban elrendelte, hogy az addigi pogány Luperkalia ünnep helyett február 14-én Szent Valentinre emlékezzenek. Azóta ez az ünnep fokozatosan a szerelmes üzenetek napjává vált, és Szent Valentin lett a szerelmesek védőszentje.

Régen a Bálint-napi időjárásból a várható termésre jósoltak. Hideg, száraz idő esetén jó termést reméltek. Facsemetét is szívesen ültettek Bálint-napkor abban bízva, hogy hamarabb erősödik meg. Különféle babonák, és hagyományok kísérték ezt a napot, amiket ma is érdemes kipróbálni, elképzelhető, hogy működnek.

Ilyen Valentin-napi babonák a következők:

  • Bálint nap reggelén egy szerelmes csók szerencsét hoz.
  • Ha a lányok a Bálint-nap előtti éjfélkor a temetőbe mennek, megláthatják leendő férjüket.
  • A párna alá helyezett babérlevélnek az a célja, hogy a lányok álmukban megtudják, ki lesz a jövendőbeli párjuk.
  • Az eljövendő gyermekáldást is ezen a napon lehet megtudni. Egy félbevágott alma magjait megszámolva megjósolható, hogy hány gyermeke lesz a fiatal feleségnek.
  • Bálint-napon a madarak is nagy szerephez jutnak a hagyomány szerint. A hiedelem úgy tartja, hogy ha egy hajadon lány ezen a napon verebet lát, szegény emberhez fog hozzámenni de boldog lesz. Ha azonban egy tengelice repül át felette, akkor gazdag férfi felesége lesz.


Február 16. - Julianna napja

Julianna az egyik legkedveltebb női név. Becézésére több névváltozás is alkalmas többek között a Juci, Jucika, Jucó, Jucus, Jucuska, Jula, Julcsa, Julcsi, Julcsika, Juli, Júlia, Julianka, Julika, Julinka, Julis, Juliska, Julka, Juló, Julóka, Jutka, Luli, Lulika. 

A Julianna név független, találékony, alkotó, optimista személyiség kialakulását támogatja. Amikor dolgai jól alakulnak, kedves és előremutató, ha akadályokba ütközik, elég akaratos. Semmit nem hajlandó tolerálni, ami bármilyen szinten is akadályozza a szabadságában. Ideális választás számára a virág, mert a zöld a szabadság színe, bármelyik színkombinációval eléri a célját, örömet okoz, energiát ad.

 A hidelem szerint “Julianna kitette a dunnáját és az kiszakadt”. A megfigyelések szerint ezen a napon gyakran havazik. Általában ettől a naptól az idő melegebbre fordulását várják.


Február 19. - Zsuzsanna napja

Sokan bibliai eredetű, héber névként ismerik a Zsuzsannát, de valójában ennek a női névnek a gyökerei az ókori Egyiptomig nyúlnak vissza és lótuszvirágot jelentett. 

Magyarországon a XVII. századtól az 1980-as évekig az egyik leggyakoribb női név volt, az 1990-es évekre csökkent a népszerűsége, de a 2000-es években – 2008-at kivéve – még mindig benne van az első százban.

A néphagyomány szerint Zsuzsanna napján vége a hónak, zöldellni kezd a fű, s megszólalnak a pacsirták! Ha esetleg mégsem szólal meg a pacsirta, „befagyott a szája”, akkor a hideg idő még tovább tart. Azt is mondják, ha a pacsirta alacsonyan repül, tovább tart még a tél. Kedvező jelnek tekintették, ha csepereg az eresz, mert hitték, akkor jó termés lesz. Egyes gazdák szerint csak ettől a naptól lehet metszeni a szőlőt, hogy azon ne fagyjon le a rügy. Jó idő esetén nekifogtak széthordani a trágyát, és a szántó-vető munkák előkészületeit is megkezdték.

A Zsuzsanna név olyan karakter kialakulását támogatja, aki folyamatosan igényli a változást, szeret utazni, keresi az új lehetőségeket. Ez a folyamatosan aktív egyéniség nem viseli könnyen, ha egy kialakult rendszerbe kell belehelyezkednie, vagy számára unalmas, egyhangú dolgot kell csinálnia. Ezért a feladatok megoldására újfajta, a korábbinál hatékonyabb megoldásokat keres és talál. Számára az ideális ajándék lehet egy karakteres, élénk színvilágú virágdoboz.

Kellemes februárt Nektek!


Vissza a bloghoz

#bloomforyou

❤
❤❤
❤

Készíts Te is Bloom for You kreációkat!

Jelentkezz Bloom for You viszonteladónak!

Kövesd nyomon a legújabb kreációkat!

Bejelentkezés

Elfelejtetted a jelszavad? Ide kattintva kérhetsz újat.

Regisztráció virágboltoknak

Már regisztráltál?

Elfelejtetted a jelszavad?

Kérlek, add meg az email címed, amivel regisztráltál, és elküldjük a további teendőket az új jelszó létrehozásához.